Μέσα σε μια στιγμή αποκτάς ένα από τους σημαντικότερους τίτλους ως γυναίκα. Αυτόν της μαμάς. Ιδέα δεν έχεις όμως τι ακριβώς σημαίνει, αν και έχεις διαβάσει αμέτρητα άρθρα και βιβλία για να προετοιμαστείς…

Έρχονται στιγμές που συνειδητοποιείς ότι δεν ξέρεις τίποτα. «Μα πως γίνεται; Είχα διαβάσει  ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Γιατί δεν τα καταφέρνω; Μήπως κάνω λάθος;» σκέφτεσαι σιωπηλά και φοβισμένα…

Δεν φτάνει που έχεις ένα εκατομμύρια ερωτήσεις και φόβους για αυτόν τον ρόλο, λαμβάνεις συνεχώς λανθασμένες και καταστροφικές «κατευθυντήριες γραμμές»

«Για να είσαι καλή μαμά, πρέπει μόλις γεννηθούν τα παιδιά σου να σταματήσεις να ασχολείσαι με οτιδήποτε άλλο. Να παραμερίσεις τον εαυτό σου και όλη σου η ζωή να περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά σου. Να μην λυπάσαι, να μην κουράζεσαι, να μην φωνάζεις, να μην κλαις, να μην κάνεις λάθος …» και η ατελείωτη λίστα συνεχίζεται…

Νιώθεις να έχεις βαλτώσει… φοβάσαι μπας και η «ύπαρξη» σου κάνει κακό σε αυτό το πλάσμα που με τόση ανυπομονησία έφερες στον κόσμο.  «Πως θα γίνω η τέλεια μαμά; Γιατί το παιδί μου δεν τα καταφέρνει όπως τα άλλα; Εγώ φταίω; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ;»

Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Ήμουν, είμαι και θα είμαι και εγώ σε αυτή τη θέση… Να αναρωτιέμαι αν πράττω σωστά. Αν είμαι ο «άγγελος» ή ο «δαίμονας» της ψυχής τους.

Θέλω λοιπόν να σου μεταφέρω τις σκέψεις αυτές που κάνουν τους φόβους και τις ανησυχίες μου τα καταλαγιάζουν κάθε φορά που βγαίνουν εκτός ελέγχου!

Σήμερα, γιορτάζουμε εμείς ΟΙ ΜΑΝΟΥΛΕΣ! Οι υπέροχες, μοναδικές και ανεπανάληπτες μανούλες. Και ξέρεις γιατί γιορτάζουμε; Γιατί όλα αυτά που καλούμαστε να κάνουμε είναι τόσο δύσκολα αλλά συνάμα και τόσο πολύτιμα.

1.  Σταμάτα να αναζητάς την τελειότητα! Δεν υπάρχει σωστό και λάθος.

Ξέρω… ακούγεται τρελό… αλλά το πρώτο κ το πιο σημαντικό βήμα για να γίνεις η τέλεια μαμά, είναι να δεχτείς ότι δεν είσαι τέλεια! Να δεχτείς ότι δεν μπορείς να πετύχεις τα πάντα (τουλάχιστον από την πρώτη φορά) και ότι στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται καν να μπορείς! Η «τελειότητα» είναι καταστροφική για σένα και για τα παιδιά σου.

Ίσως «Η ΑΠΟΔΟΧΗ» να είναι αυτό που πρέπει να επιδιώκεις.

Στην προσπάθεια μας, να μεγαλώσουμε παιδιά χωρίς «ψυχολογικά προβλήματα», τέλεια στο σχολείο, όμορφα, συγυρισμένα και να τα καταφέρνουν σε κάθε δραστηριότητα που κάνουν, καταντούμε να είμαστε πιεστικές για τα παιδιά μας αλλά και για εμάς.

Η «τελειότητα» είναι το κύριο συστατικό της δυστυχίας αφού προσπαθούμε συνεχώς να φτάσουμε έναν ιδανικό - Κάτι το οποίο δεν είναι πραγματικότητα.

Η μαγική λέξη είναι η «αποδοχή». Κάποια παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να «ανθίσουν» από άλλα. Το ίδιο και εμείς οι μαμάδες.

Κάποιες χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο από άλλες για να «ανθίσουμε». Ίσως περισσότερη προσπάθεια ή πιο πολύ χρόνο… Τι σημασία έχει; Εφόσον κάνεις ότι καλύτερο μπορείς ΕΙΣΑΙ ΑΡΚΕΤΗ.

Αν λοιπόν ακόμα ψάχνεις το μυστικό της τέλεια μαμάς… αυτό είναι η αποδοχή (και η υπομονή). Να δίνουμε χώρο και χρόνο σε εμάς, αλλά και στα παιδιά μας να «ανθίζουμε» στην κατάλληλη στιγμή. Να  αφήνουμε τα παιδιά μας να υπάρχουν ελεύθερα. Να αποφεύγουμε να τα καθοδηγήσουμε για τα πάντα… τον τρόπο που θα εκφραστούν, θα ντυθούν, θα μιλήσουν…

Χρειάζεται θάρρος να επιτρέψουμε την ελευθερία και να αφήσουμε τα παιδιά μας να λάμψουν, αλλά μέσα από αυτή τη διαδικασία ωριμάζουμε και εμείς. Άλλωστε δεν είναι αυτή η μαγεία της ζωής;

2. Στόχευε στη δική σου προσωπική ανάπτυξη

Όσο εμείς καθοδηγούμαστε από τον αρχικό μας προγραμματισμό, γεμάτο με αρνητικές πεποιθήσεις και αχρείαστα  πρέπει, θα συνεχίζουμε να πιέζουμε τα παιδιά μας, με βάση τους δικούς μας φόβους και ανασφάλειες. Δεν υπάρχει τίποτα που «πρέπει» να γίνει. Πραγματικά, πρέπει επιτέλους να πιστέψουμε ότι μας αξίζει να ζήσουμε όπως εμείς θέλουμε, και να μεγαλώσουμε και τα παιδιά μας με τον ίδιο τρόπο.

Το μεγαλύτερο δώρο που προσφέρω στα παιδιά μου είναι η δική μου προσωπική ανάπτυξη. Να μαθαίνω ποια πράγματα με παρακινούν, ποια στέκονται εμπόδιο στην ευτυχία μου, τι φοβάμαι και φυσικά, ποια είναι τα δυνατά στοιχεία της προσωπικότητας μου.

3. Να θυμάσαι και να τιμάς την «γυναίκα»

Είσαι ένα υπέροχο όν… ονομάζεσαι ΓΥΝΑΙΚΑ. Γνωρίζεις τι ακριβώς σημαίνει; Τιμάς την θηλυκότητα σου; περιποιείσαι το υπέροχο σου σώμα; Κράτησες τα στοιχεία μέσα από τα οποία αναδύεται η «θεά Αφροδίτη» μέσα σου; Λες να μην τα βρήκες ποτέ; Μήπως ξέχασες στην πορεία την «υπεροχή» σου;

Πολλές μανούλες θυσιάζουν τη θηλυκότητα τους στο βωμό της λέξης «Μαμά». Μα γιατί;
Γιατί ο ρόλος σου ως μαμά να είναι μια ταλαιπωρία αντί να’ ναι μαγεία; Μήπως αυτό διδάχτηκες;

Εσύ; Θα ήθελες να διδάξεις στο παιδί σου αυτό το λανθασμένο πρότυπο;

Θέλουμε να μεταφέρουμε στα παιδιά μας ότι η ζωή είναι ωραία παρά τα σκαμπανεβάσματα της και όχι ότι η ζωή είναι δύσκολη – ένας ατέλειωτος, ταλαίπωρος αγώνας. Μήπως διδαχτήκαμε να μην είμαστε ευτυχισμένοι;

Μάθε να ζεις, να απολαμβάνεις. Βάλε προτεραιότητα τον εαυτό σου. Κάνε πάντα ΜΙΑ τουλάχιστον δραστηριότητα στη ζωή σου (γυμναστική, χορό, ζωγραφική, ποίηση κτλ) που σε ευχαριστεί και που σε γεμίζει ενέργεια.

Κάνε κάτι για τον εαυτό σου που θα σου δίνει χαρά, ηρεμία και ικανοποίηση, οτιδήποτε, που κάνει την καρδιά σου να χτυπά. Ότι σε κάνει να ΖΕΙΣ!

Η αλήθεια είναι ότι, αν δεν νοιαζόμαστε και αν δεν προσέχουμε τον εαυτό μας, είναι σχεδόν αδύνατο να  βοηθήσουμε οποιοδήποτε άλλο. Ίσως όμως  χρειάζεται να δούμε το χρόνο μας από μια άλλη οπτική γωνία ώστε να μπορέσουμε να τον αξιοποιήσουμε διαφορετικά; Ίσως να θέσουμε διαφορετικές προτεραιότητες;

Να έχουμε προτεραιότητα τα δικά μας ενδιαφέροντα, να θρέφουμε με αγάπη το σώμα, το μυαλό και τη ψυχή μας. Να πάμε για καφέ με τις φίλες μας χωρίς ψεύτικες δικαιολογίες όπως «θα πάω δουλειά». Να λέμε την αλήθεια «θα πάω για καφέ με τις φίλες μου». Είναι δικαίωμά μας. Να έχουμε χρόνο με τον σύζυγό μας αλλά και με τον εαυτό μας.

Για να είσαι καλή μαμά, προτεραιότητα σου είναι να  είσαι ευτυχισμένη. Ότι και αν διαβάσεις, όποια τεχνική και αν ακολουθήσεις, από την στιγμή που «το ποτήρι της χαράς» σου είναι άδειο, τότε λίγες οι πιθανότητες να απολαύσεις την πορεία αυτή. Το μόνο πράγμα που θέλουν από εμάς τα παιδιά μας είναι να βλέπουν μια χαρούμενη μαμά. Αξιολογήστε τις στιγμές που νιώθετε καλά και θα δείτε με τι ενθουσιασμό κ χαρά σας παρακολουθούν.

Δίνε στον εαυτό σου ελαφρυντικά. Κατανόησε. Αγάπησε τον εαυτό σου έτσι ακριβώς όπως είναι. Κάνε ότι καλύτερο μπορείς και αν δεν έχεις φτάσει στην ευτυχία και τη γαλήνη μην παραιτείσαι. Αναζήτησε, ρώτησε, μάθε και πάνω απ’ όλα ΠΡΑΞΕ.

Η ευτυχία και η συναισθηματική ισορροπία δεν κατακτιόνται από τη μια στιγμή στην άλλη και φυσικά δεν γίνονται τυχαία.

Η τελειότητα που ψάχνεις και ο τίτλος της «σωστής μαμάς» είναι καταστροφικές προσδοκίες που σε κρατούν μακριά από την αποδοχή του εαυτού σου και των παιδιών σου και από την εμπειρία της πραγματικής ευτυχίας. Μην πέφτεις στην παγίδα… Αναρωτήσου… Διεύρυνε τους ορίζοντες σου. Κάθε βήμα έξω από τα γνώριμα σου είναι τεράστιο και αξιόλογο!

Αφήνοντας σε αγαπημένη μου, να σε θυμίσω πως δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι που εξελίσσονται και προχωρούν στη ζωή μαθαίνοντας μέσα από τις εμπειρίες τους.

Συνέχισε να «περπατάς» πλημμυρίζοντας με αγάπη και αποδοχή εσένα… σε κάθε βήμα και κάθε στιγμή… Είσαι υπέροχη έτσι ακριβώς όπως είσαι! Μην το ξεχνάς!